GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Diplomatski praktikum

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (379.4 KB)

Diplomatski praktikum

Menedžment v diplomaciji

Avtorja: mag. Leon Marc, Marko Pogačnik

z DDV: 30,00 EUR brez DDV: 28,57 EUR
-
+
Vezava: trda
ISBN: 978-961-247-297-9
Št. strani: 164
Leto izdaje: 2015
 

Knjiga je praktični vodnik za delo v diplomaciji. Preprosto in pregledno obravnava vprašanja, s katerimi se srečuje diplomatska praksa, pri tem pa črpa iz izkušenj mlade slovenske diplomacije.

Vodnik sledi ciklusu napotitve vodje predstavništva oziroma diplomata (priprave; prve naloge po prihodu; različni vidiki vsakdanjega dela, vključno s finančno-materialnim poslovanjem, vprašanjem varnosti in upravljanja človeških virov, protokola; dejavnosti ob odhodu in po odhodu). Posebna pozornost je posvečena osebnosti diplomata. Priročnik je namenjen predvsem v tujino napotenim diplomatom, obravnava pa tudi delo diplomata v notranji službi ter organizacijo in razumevanje zunanjega ministrstva. Poudarek je na sodobnih gibanjih v smeri "vitke" in "pametne" diplomacije, ki naj si zagotovi legitimnost navznoter in ustrezen položaj v vladi in družbi. Močan poudarek je na nacionalnem interesu, ki tudi v svetu in Evropi 21. stoletja ostaja osnovno gibalo mednarodnopolitičnega sistema suverenih nacionalnih držav. Priročnik je prilagojen našim razmeram in diplomatskemu delovanju majhne države z omejenimi človeškimi in materialnimi viri.

Diplomatski praktikum je namenjen predvsem mladim diplomatom v slovenskem zunanjem ministrstvu. Vsaj občasno ga bodo lahko koristno uporabili tudi že aktivni diplomati. Pomagal bo tudi nekariernim diplomatom. študentom mednarodnih odnosov in vsem drugim, ki jih zanima diplomacija, ponuja vpogled v vsakdanjo prakso diplomacije mlade in majhne države. Koristen utegne biti tudi drugim "uporabnikom" diplomacije, na primer podjetnikom, da bi lažje razumeli način dela, možnosti in tudi omejitve diplomacije.
----------
Literatura, uporabljena pri pripravi praktikuma, zajema širok spekter del iz različnih tradicij (anglo-saksonske, francoske, države tretjega sveta). Nekatere posebnosti knjige v primerjavi s sorodno tujo literaturo pa so:
- Uvodni del prikaže slovensko diplomatsko zgodovino kot strokovni in etični temelj sodobne diplomacije in se opredeli do dediščine Slovencev v jugoslovanski diplomaciji.
- Drugo poglavje govori o zunanjem ministrstvu in njegovi vlogi (in vlogi zunanje politike in diplomacije) v vladnem sistemu. Opredeljena je tudi vloga referenta, kar je redkost v tovrstni literaturi.
- Povsod (zlasti pa v 7. poglavju) je poudarek na etiki in integriteti.
- Delo je pisano prav za potrebe mlade, majhne diplomacije, kakršna je slovenska.

________

K izdaji knjige je pripomogla družba Luka Koper, d.d.

Luka KOper

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (379.4 KB)
mag. Leon Marc

Leon Marc je diplomat in publicist. Na University of London je magistriral iz javnih politik in javne uprave. Ministrstvu za zunanje zadeve se je prvič pridružil leta 1993, kasneje pa prešel delovna mesta od referenta v bilaterali in odpravnika poslov na Irskem do vodje sektorja za Jugovzhodno Evropo, vodje kabineta ministra, veleposlanika na Nizozemskem in Portugalskem ter namestnika generalnega sekretarja zunanjega ministrstva. Med drugim je avtor knjige What's so eastern about Eastern Europe in Dežela priložnosti – kaj je narobe s Slovenijo in kako jo pozdraviti?Marko Pogačnik

Marko Pogačnik je bil po študiju angleščine in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in na Univerzi Nova Sorbona v Parizu vse do upokojitve aktiven na različnih področjih mednarodnega sodelovanja. Po osamosvojitvi Slovenije se je leta 1992 pridružil Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je deloval zadnjih dvajset let na različnih področjih multilaterale, bilaterale, stikov z javnostjo, strateškega načrtovanja in analiz ter bil dolgoletni vodja Diplomatskega protokola, še vedno pa je predavatelj in izpraševalec s področja protokola in diplomatskih veščin na Ministrstvu.
Najnovejši katalog GV Založbe

Akcija Veliki komplet ZGD-1

 

 

  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

Kategorije
LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815