GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Ekonomika evropske integracije

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (463.25 KB)

Ekonomika evropske integracije

Avtorja: dr. Meta Ahtik, dr. Jože Mencinger

brez DDV: 87,62 EUR z DDV: 92,00 EUR
-
+
Vezava: mehka
ISBN: 978-961-247-228-3
Št. strani: 356
Leto izdaje: 2012
 

Knjiga obravnava delovanje »ekonomskih zakonitosti« v Evropi in razlaga, zakaj v Evropi živimo tako, kot živimo. Preučuje torej gospodarsko stvarnost in njene determinante: gospodarsko strukturo, gospodarski sistem in gospodarsko politiko. V knjigi se prepletata mikroekonomska in makroekonomska analiza. V vsakem poglavju so pred opisom in analizo dogajanj v Evropski uniji predstavljeni pojmi in/ali metodologija, ki omogočajo razlago gospodarske stvarnosti in razlik med članicami. Stanja in dogajanja v drugih članicah so pogosto primerjana s Slovenijo.

Uvodnim pojmom s pojasnitvijo metodologije, kratkim pregledom zgodovine evropske ekonomske misli ter razpravi o konceptih in merjenjih bruto družbenega proizvoda sledi opis evropskega gospodarstva, temu pa razprava o ekonomiki gospodarskih integracij in zgodovina evropske gospodarske integracije. Obširno je analizirana denarna integracija in delovanje Evropske centralne banke. Sledi analiza fiskalnega sistema in fiskalne integracije Evropske unije. šesto poglavje se ukvarja s politiko konkurence, industrijsko politiko in ekonomiko intervencije, sedmo pa s kmetijsko in regionalno politiko. Zadnje poglavje obravnava neravnotežja v gospodarstvu, ki se kažejo v inflaciji, brezposelnosti, proračunskem primanjkljaju in javnem dolgu ter primanjkljaju na tekočem računu. Dodana je kratka predstavitev osnov gospodarske politike, s katero naj bi odpravljali neravnotežja. Na koncu so kritično analizirani še najbolj žgoči problemi Evropske unije: njene dolgoročne strategije za zagotovitev gospodarske rasti, staranje prebivalstva in zdajšnja gospodarska kriza, ki je tudi kriza evropske integracije.

 

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (463.25 KB)
dr. Meta Ahtik

Meta Ahtik je univerzitetna diplomirana pravnica, doktorica ekonomskih znanosti, docentka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ekonomistka pri Evropski centralni bankidr. Jože Mencinger
Jože  Mencinger je redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po diplomi na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani v letu 1964 se je začel ukvarjati z ekonomijo; leta 1966 magistriral  na Ekonomski fakulteti Univerze v Beogradu  in leta 1975 doktoriral na University of Pennsylvania v Philadelphiji, ZDA. Na Pravni fakulteti je s kratkimi presledki zaposlen od leta 1967. Bil je gostujoči profesor ali raziskovalec na tujih univerzah in institutih, med drugim na University of Pittsburgh v ZDA, v Torinu in na Dunaju. Kot vabljeni predavatelj sodeluje na konferencah v Evropi in drugje. Raziskovalno delo opravlja v EIPF, kjer je urednik mesečnika Gospodarska gibanja. Je avtor prvih ekonometričnih modelov v nekdanji Jugoslaviji in mnogih člankov, podprtih z ekonometričnimi metodami v domačih in tujih znanstvenih časopisih in zbornikih. V novejšem času se ukvarja s teorijo tranzicije, razvojem nekdanjih socialističnih držav ter problemi EU.  Dva mandata, med letoma 1998 in 2005, je bil rektor Univerze v Ljubljani. V obdobju osamosvajanja je bil podpredsednik slovenske vlade, šest let (od 1991 do 1997) član Sveta Banke Slovenije, od leta 2003 pa dva mandata član Državnega sveta. Je član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu in SAZU.   

  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

Kategorije
LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815