GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Prava pot prava

Prelistaj:

Prava pot prava

Avtorji: dr. Ljubo Bavcon, dr. Janez Kranjc, dr. France Bučar, dr. Šime Ivanjko, dr. Jože Mencinger, dr. Peter Čeferin, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, mag. Nataša Belopavlovič, mag. Vera Aljančič Falež

z DDV: 18,00 EUR brez DDV: 17,14 EUR
-
+
Vezava: trda
ISBN: 978-961-247-097-5
Št. strani: 240
Leto izdaje: 2009
 

Pri nastajanju knjige je s krajšimi prispevki sodelovala vrsta uglednih slovenskih pravnih strokovnjakov, ki opravljajo različne poklice.

Profesorji so nagovorili predvsem študente, drugi so se ozrli v (tudi politično) preteklost, tretji opisali svojo življenjsko in poklicno pot.

Nastala je zbirka utrinkov o preteklem in današnjem času, dogodkih, ljudeh in njihovih poteh. Povezovalna elementa vseh sta pravni poklic in pravo.

Prelistaj:
dr. Ljubo Bavcon


dr. Janez Kranjc

Janez Kranjc je profesor rimskega prava na pravnih fakultetah v Ljubljani in Mariboru. Poleg tega se ukvarja tudi s pravno terminologijo in pravnimi problemi, povezanimi z jezikom, kot tudi z latinskimi pravnimi maksimami in reki. Na Pravni fakulteti v Ljubljani vodi neobvezen ciklus »Pravo in film«.



dr. France Bučar


dr. Šime Ivanjko


dr. Jože Mencinger
Jože  Mencinger je redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po diplomi na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani v letu 1964 se je začel ukvarjati z ekonomijo; leta 1966 magistriral  na Ekonomski fakulteti Univerze v Beogradu  in leta 1975 doktoriral na University of Pennsylvania v Philadelphiji, ZDA. Na Pravni fakulteti je s kratkimi presledki zaposlen od leta 1967. Bil je gostujoči profesor ali raziskovalec na tujih univerzah in institutih, med drugim na University of Pittsburgh v ZDA, v Torinu in na Dunaju. Kot vabljeni predavatelj sodeluje na konferencah v Evropi in drugje. Raziskovalno delo opravlja v EIPF, kjer je urednik mesečnika Gospodarska gibanja. Je avtor prvih ekonometričnih modelov v nekdanji Jugoslaviji in mnogih člankov, podprtih z ekonometričnimi metodami v domačih in tujih znanstvenih časopisih in zbornikih. V novejšem času se ukvarja s teorijo tranzicije, razvojem nekdanjih socialističnih držav ter problemi EU.  Dva mandata, med letoma 1998 in 2005, je bil rektor Univerze v Ljubljani. V obdobju osamosvajanja je bil podpredsednik slovenske vlade, šest let (od 1991 do 1997) član Sveta Banke Slovenije, od leta 2003 pa dva mandata član Državnega sveta. Je član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu in SAZU.   

dr. Peter Čeferin


Vlasta Nussdorfer


dr. Marko Pavliha

Prof. dr. Marko Pavliha je mednarodno priznan pravni strokovnjak, publicist in redni profesor za gospodarsko, transportno in zavarovalno pravo. V obdobju od 2004 do 2008 se je uveljavil tudi kot prodoren politik. Opravljal je funkcije ministra za promet, podpredsednika parlamenta in poslanca.

Po maturi na Bežigrajski gimnaziji je študiral pravo v Ljubljani, Splitu in Montrealu na ugledni univerzi McGill, kjer je doktoriral pri svetovno znanemu profesorju Williamu Tetleyju, ob delu pa se je med drugim izpopolnjeval v Londonu, Parizu in Münchnu. Vrsto let je delal v gospodarstvu (Splošna plovba, Kompas, Pozavarovalnica Sava, Pool za zavarovanje in pozavarovanje jedrskih nevarnosti) in tudi v odvetništvu v montrealski pisarni Marler, Sproule, Castonguay, potem pa se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani, kjer je bil (in zdaj ponovno) predstojnik pravne katedre na Fakulteti za pomorstvo in promet ter prodekan, dokler ni bil leta 2004 izvoljen v slovensko vlado in kasneje v državni zbor.

Prof. Pavliha redno predava na matični univerzi in Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti (IMO IMLI). Gostoval je na prestižnih univerzah v Belgiji, Avstraliji in na Malti ter je »idejni oče« Evro-sredozemske univerze (EMUNI) s sedežem v Sloveniji, ki združuje več kot sto visokošolskih institucij iz številnih držav. Član je številnih domačih in mednarodnih organov ter strokovnih združenj in je bil med drugim v obdobju 2003-2004 generalni sekretar Mednarodnega pomorskega odbora (CMI) in vrsto let predsednik ter tudi ustanovni član Društva za pomorsko pravo Slovenije, zdaj pa predseduje Društvu poslancev 90. Sodeloval je pri nastajanju večine transportnih in zavarovalnih predpisov neodvisne Republike Slovenije in je avtor ter soavtor 21 knjig in okoli 500 člankov, v zadnjem času pa se je uveljavil tudi kot pisec bloga Mare liberum. Za svoje delo je prijel vrsto priznanj, med katerimi je še posebej pomembna nagrada »Pravnik leta 2001«, ki mu jo je podelila Zveza društev pravnikov Slovenije, osemkrat pa je bil v okviru akcije Ius Software izbran med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov, pri čemer je štirikrat dosegel največ glasov. Prof. Pavliha je bil tudi častni ambasador zelene in modre knjige Evropske unije o celostni pomorski politiki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



mag. Nataša Belopavlovič


mag. Vera Aljančič Falež



Najnovejši katalog GV Založbe

Akcija Veliki komplet ZGD-1

 

 

  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

Kategorije
LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815