GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Pravo socialne varnosti

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (218.98 KB)

Pravo socialne varnosti

Avtorja: dr. Anjuta Bubnov Škoberne, dr. Grega Strban

z DDV: 88,01 EUR brez DDV: 83,82 EUR
Vezava: trda
ISBN: 978-961-247-141-5
Št. strani: 424
Leto izdaje: 2010
 

Ker slovenska ustava določa, da je Slovenija pravna in socialna država, mora država z zakoni določiti in urediti pravice, s katerimi se uresničujejo ustavna človekova pravica do socialne varnosti, do zdravstvenega varstva in druge socialne pravice, določene z ustavo.

Knjiga obravnava pravne vidike sistemov socialne varnosti, individualnih pravic do dajatev v denarju, v storitvah in v stvareh za primere bolezni, materinstva, invalidnosti, starosti, smrti družinskega člana in brezposelnosti, ter pravice do zdravstvenega varstva, do dodatkov za otroke ter do socialnih pomoči.

V splošnem delu so analizirana vprašanja definicij pojmov ter značilnosti materialnega in postopkovnega prava socialne varnosti. Predstavljeni so domači pravni akti in pravo EU s področja socialne varnosti in socialnih pomoči ter nekatera pravna vprašanja, povezana z izvajanjem zakonov in mednarodnih aktov.

V posebnem delu so predstavljeni in analizirani slovenski sistemi pokojninskega, invalidskega, zdravstvenega in starševskega zavarovanja ter zavarovanje za brezposelnost, sistem družinskih prejemkov in sistem socialnega varstva.

Delo vsebuje splošne in pravne vidike urejanja pravno zavarovanih zakonskih pravic s področja sistemov socialne varnosti in socialnega varstva, ki posamezniku zagotavlja zlasti varnost dohodka v obdobjih, ko začasno ali trajno ni zmožen za delo ali je brez zaposlitve oziroma brez zadostnih sredstev za življenje.

Besedilu so dodani literatura, mednarodni in nacionalni pravni viri ter seznam nekaterih pomembnih odločitev, zlasti sodišča EU, slovenskega ustavnega in socialnega sodišča. Knjiga ima stvarno kazalo.

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (218.98 KB)
dr. Anjuta Bubnov Škoberne


dr. Grega Strban

Dr. Grega Strban je profesor delovnega prava in prava socialne varnosti na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Podiplomsko specializacijo je opravil na Univerzi v Cambridgeu (with distinction), magisterij pa na Pravni fakulteti Univerze v Leuvnu (magna cum laude). Kot štipendist Inštituta Maxa Plancka za tuje in mednarodno socialno pravo in Humboldtove fundacije se je večkrat izpopolnjeval v Münchnu. Je predsednik Društva za delovno pravo in socialno varnost Ljubljana, bil je podpredsednik Evropskega inštituta za socialno varnost v Leuvnu. Aktiven je v domačih in mednarodnih projektih, bil je član upravnega odbora projekta na ravni Evropske unije trESS (training and reporting on European Social Security) in akademski ekspert sekretariata evropskega projekta MISSOC (Mutual Information System on Social Protection), sedaj pa je znanstveni vodja projekta Evropske unije FreSsco (Free movement of workers and Social security coordination). Več let je deloval tudi kot ekspert Sveta Evrope in Mednarodne organizacije dela. Je soavtor knjige Pravo socialne varnosti (GV Založba, 2010) in avtor knjige Temelji obveznega zdravstvenega zavarovanja (Cankarjeva založba, 2005) ter številnih prispevkov s področja prava socialne varnosti v monografijah in revijah doma in v tujini. Je član uredniških odborov revij Podjetje in delo ter Delavci in delodajalci. Prejel je priznanje Mladi pravnik (Zveza društev pravnikov Slovenije, 2001) in Roger Dillemans Award for Excellence in Social Security (Univerza v Leuvnu, 2004).
Najnovejši katalog GV Založbe

Akcija Veliki komplet ZGD-1

 

 

  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

Kategorije
LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815