GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Rimsko pravo

Rimsko pravo

3., pregledana in dopolnjena izdaja

Avtor:                   dr. Janez Kranjc

z DDV: 96,00 EUR brez DDV: 91,43 EUR

Vezava:               trda

ISBN:                   978-961-247-392-1

Št. strani:            920

Leto izdaje:        2017

Leto natisa:        2019

 

Rimsko pravo je najznačilnejša stalnica pravnega razvoja v Evropi in drugod, kjer se je pravo oblikovalo pod njenim vplivom. Pravni razvoj spremlja in sooblikuje že več kot dva tisoč let. V tem času se je iz rimskih virov izoblikoval sistem civilnega prava, na katerem temeljijo vsi evropski pravni sistemi.

 

Poznavanje zgodovinskih ozadij ter predvsem opazovanje vzajemnega vplivanja normativnega in dejanskega na ustrezni časovni razdalji sta temelj kakovostne pravne izobrazbe. Študij rimskega prava oziroma prava, ki se je izoblikovalo iz rimskih virov, ponuja oboje – časovno razdaljo in ustrezno globino razprave.

Knjiga celovito predstavlja sistem rimskega prava. Ponuja pregled temeljnih pravnih institutov civilnega prava, ki ga avtor vpenja med rimske pravne vire in njihovo konkretizacijo v sodobnih civilnih zakonikih.

Uvodnemu pregledu rimske politične zgodovine in zgodovine rimskega prava sledi pregled rimskega osebnega, stvarnega, obligacijskega in dednega prava.

 

Rimsko pravo je prikazano kot pomemben del kontinuitete pravnega razvoja. Zato sta v ospredju vzajemno učinkovanje med družbenimi danostmi in njihovim pravnim urejanjem oziroma dograjevanje in nadgrajevanje obstoječega prava. Ta razvoj se nikoli ne konča in se nadaljuje še danes. Širše razumevanje njegovih zakonitosti je jamstvo za kakovostne pravne rešitve v harmonično delujočem pravnem sistemu.

Vključeni so številni odlomki rimskih pravnih besedil, s katerimi avtor ilustrira svoja izvajanja. Za sodobnega bralca so zanimivi v več pogledih. Kažejo, da so pravni problemi pravzaprav ves čas isti. Hkrati pa so izredno lepi primeri visoke pravne kulture, ki so jo odlikovale ostrina analize, logičnost sklepanja ter izredna jasnost, klenost in eleganca pravnega izražanja.

Tretja, pregledana in dopolnjena izdaja vsebuje nekaj novih navedkov literature in virov.

Rimsko pravo je najžlahtnejši in tudi najtrajnejši izraz zahodne pravne kulture. Zato knjiga ne more zastareti in je dobrodošla dopolnitev vsake pravne knjižnice.

dr. Janez Kranjc

Janez Kranjc je profesor rimskega prava na pravnih fakultetah v Ljubljani in Mariboru. Poleg tega se ukvarja tudi s pravno terminologijo in pravnimi problemi, povezanimi z jezikom, kot tudi z latinskimi pravnimi maksimami in reki. Na Pravni fakulteti v Ljubljani vodi neobvezen ciklus »Pravo in film«.


  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815