GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Svoboda izražanja, mediji in demokracija v postfaktični družbi

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (111.31 KB)

Svoboda izražanja, mediji in demokracija v postfaktični družbi

Filozofske, teoretične in praktične refleksije

Urednik: Andraž Teršek

Avtorji: Sandra Bašić Hrvatin, Miha Blažič, Neža Kogovšek Šalamon, Lenart J. Kučić, Bernard Nežmah, Tomaž Pavčnik, Mojca Prelesnik, Ciril Ribičič, Renata Salecl, Rok Svetlič, Marcel Štefančič Jr., Andraž Teršek, Silvo Teršek, Jurij Toplak, Barbara Toplak Perovič, Boštjan Videmšek, Barbara Zobec, Jan Zobec, Ernest Ženko

Stvarno kazalo: Nana Weber

 

Redna cena: 69,00 EUR

Special Price brez DDV: 47,62 EUR z DDV: 50,00 EUR

-
+

Vezava:               trda     

ISBN:                  978-961-247-381-5     

Št. strani:            362     

Leto izdaje:        2018    

 

Tudi pri svobodi izražanja je prepogosto tako kot pri drugih pravnih konceptih: navadno so najglasnejši tisti, ki se najbolj motijo, vendar nikdar niso pripravljeni uvideti, kaj šele priznati, da se motijo. Pa naj gre za (ne)razumevanje pomena »vsebine« za pravno zaščito svobode izražanja, konceptov sovražnega in napadalnega govora, razmerja med pravico do obveščenosti in pravico do zasebnosti, razlike med sovražnim, napadalnim in žaljivim govorom, koncepta informacij javnega značaja, polja svobodnega ravnanja novinarjev, pravne razsežnosti preiskovalnega novinarstva, razlage javnega interesa pri delovanju javnega radia in televizije, pravne zaščite umetniškega izražanja, normativnega pomena strogosti predpisanih in izrečenih kazni zoper javne komunikatorje itd.

 

Kot narobe svet. Predvsem pa je tak svet – poln nepopravljenih napak in nekaznovanih nepravilnosti, poln napačnega učenja zaradi premoči argumenta moči nad močjo argumenta, poln ljubiteljev javnega predstavljanja mnenj, ki niso podprta z vednostjo in znanjem, končno pa tudi odločilno zaznamovan z odsotnostjo razlike med dobrim in slabim, pravilnim in napačnim – za veliko večino ljudi očitno in žal postal samoumevni svet.

 

To seveda ni dobro. In dopuščanju tega se je treba še naprej postavljati po robu. Upirati. Se proti temu žametno bojevati. Kot vselej najprej in predvsem z govorjeno in pisano besedo. Z odgovornim, verodostojnim in dobrovernim uresničevanjem svobode izražanja in delovanjem v vlogi javnih psov čuvajev. Tudi ko gre za samo učenje o vsebini te človekove in ustavne pravice, tega filozofskega koncepta, tega elementa etike politike, te tehnike samouresničevanja, tega mehanizma mišljenja v javnem prostoru. Temu je primarno namenjena ta knjiga. Je odraz skupne zaveze k poučenemu razpravljanju, učečemu poslušanju in argumentiranemu odzivanju. In je naš knjižni odziv na čas, ki je bil nedavno označen za postfaktičen, čas-po-dejstvih, in postresničnosten, čas-po-koncu-resnice.

Andraž Teršek 

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (111.31 KB)
  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

Kategorije
LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815